معرفی وبلاگ
پژوهشگر سایت: علیرضا آیت اللهی Ali-reza Ayatollahi ، متولد 1324 در محله مصلی عتیق ( خیابان آیت اللهی کنونی ) یزد ، فرزند آقا میرزا جواد آیت اللهی است که به شدٌت به معماری - ساخت بنا و عمران و آبادی علاقه مند بود ؛ و تحت تاثیر پدر از 1345 به مطالعه خانه های قدیمی یزد پرداخت . وی از سال 1356 در فرانسه مطالعات معماری سنٌتی ( مردم شناسی شهرسازی و مسکن ) را ادامه داده ضمنا" در رم و ونیز ایتالیا به تحصیلات غیر رسمی معماری شرقی ، و در بارسلونای اسپانیا به تحصیلات غیررسمی شهرسازی تاریخی اسلامی ، و در پرووانس به تحصیلات عمران شهری در سطوح کارشناسی ازشد و دکتری پرداخت ؛ آنگاه مقالات و رسالاتی متعدد در معماری و شهرسازی ایرانی - اسلامی در دانشگاه پرووانس فرانسه ارائه داد و از سال 1363 در همین زمینه در ایران به مطالعات خود از جمله از 1374 به عنوان پژوهشگر آمایش سرزمین و از 1381 تا 1392 به عنوان مسؤول مطالعات و تحقیقات عمران شهری در سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داده است ؛ که گاه به صورت مقاله طی سخنرانی هائی متعدد در مجامع علمی - تخصصی معتبر تهران ارائه شده اند ...
دسته
عليرضا آيت اللهي ( ادبي )
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 60403
تعداد نوشته ها : 37
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب
محمد علي گل کار

شهر زير زميني يزد


به غير از چاه ها كه در يادداشت ها ئي قبلي تحت عنوان « چاهخانه ، جزئي اجتناب ناپذير در معماري و شهرسازي بومي - سنٌتي يزد » اين مبحث آمده اند لااقل سه نوع سوراخ اريب ، و دو نوع سوراخ وسيع هم در معماري شهر يزد وجود داشت . سوراخ هاي اريب عبارت بودند از :

 - گاو روها كه در جوار چاههاي عميق و پرآب اماكني عمومي نظير حمام ها و كاروانسراها وجود داشتند و به شخصه بارها به تماشاي آب كشيدن از چاه حمام امامزاده جعفر (ع) ، در ضلع شمال غربي ساختمان امامزاده در ميدانگاهي كه امروز به بلوار وصل شده است بوده ام كه البته گاه نيز براي كشيدن دلو بسيار بزرگ آب از چاه ، به جاي گاو از شتراستفاده مي كردند.

 - جوب هائي چون « جوب امامزاده » و « جوب حاجي بابي » كه چون پلكان آب انبارها ، پس از طي حدود 80 پله به محل كانال عبور آب يك قنات مي رسيدند و البته در آنجا محوطه اي ساخته شده بود كه بيشتر براي رختشويان حرفه اي مورد استفاده بود ؛ و در باره امامزاده جعفر گفته مي شد علاوه بر اينكه محلي براي غسل كردن فقرا بوده است گاه نقش غسالخانه ي قبرستان امامزاده جعفر را هم ايفاء مي كرده است ..

 - پلكان آب انبارها كه هنوز هم موجود و در معرض ديد عموم مي باشند .

 سوراخ هاي وسيع ، صرفنظر از بعضي از حمام ها و به خصوص زورخانه ها كه در گودي ساخته مي شدند عبارت بودند از :

 - خزانه هاي آب انبارها كه هنوز هم به تعدادي قابل توجه وجود دارند و تقريبا" امكان مشاهده شان براي عموم مردم وجود دارد .

 - باغچه ها يا درواقع طبقاتي زير زميني كه يا به منظوراستفاده از خنكاي زمين در تابستان ، يا به منظور هم سطح كردن بخشي از خانه با مجراي عبور يك قنات و ايجاد باغچه اي كه از وجود آن قنات بهره مندشود ساخته مي شدند ، و گاه عملا" باغچه اي بزرگ را تشكيل مي دادند .

حال از اين سوراخ ها كه بگذريم به سوراخ هائي عمودي مثل مجاري قنات هاي عبوري از شهر مي رسيم كه گاه مجاري آن ها را كه به يكديگر وصل بوده اند مرتفع ساخته بوده اند  . مي دانيد چرا ؟ .براي اين كه اگر دشمن از حصار شهر گذشت و وارد شهر شد به داخل چاه قنات رفته از آنجا به روستاي مظهر قنات فرار كنند ...

گاهي هم نقبي براي فرار ازدشمن مهاجم غالب تدارك مي ديده اند كه مشهورترينش گويا نقبي از خانه مرحوم صدر الممالك ( در ضلع جنوبي مسجد كنوني روضه محمديه شروع مي شده است و به خانه كدخداي روستاي محمود آباد در شمال شهر درآن زمان مي رسيده است و در درون شهر نيز شعباتي به خانه برخي ديگر از اعيان و رجال شهر داشته است .


دسته ها : شهر زير زميني
يکشنبه 1393/6/9
X